Gezond & Zeker Logo

Gezond & Zeker

20961 Deelnemers

Aanmelden

NIEUWS

Op deze pagina vind je Gezond & Zeker nieuws en algemeen nieuws over het verminderen van fysieke belasting en agressie in zorg en welzijn.  
 

Nieuws

17-02-2015
RisicoRadar Kraam nu al een succes
In het vorige Gezond & Zeker magazine meldden we: er komt een aparte RisicoRadar voor de kraamzorg. Het nieuwe beleidsinstrument is sinds een paar maanden te vinden op www.arbocatalogusvvt.nl. Als we kijken naar het grote aantal downloads, wordt de Kraamradar al volop gebruikt.
Het voorkomen van fysieke overbelasting pak je als ergocoach stapsgewijs aan. Vaak gebruik je daarbij de speciaal hiervoor ontwikkelde instrumenten, zoals de BeleidsSpiegel, de TilThermometer en de RugRadar. Tot voor kort was er echter nog geen goed instrument waarmee je de problematiek van de kraamzorg in kaart kon brengen. Daar is met de komst van de Risico Radar Kraam verandering in gekomen.
 
Ook kraamverzorgenden doen soms zwaar werk. Denk aan het tillen van kinderen uit een lage box, statische belasting tijdens het helpen bij de bevalling of het helpen bij de borstvoeding. Met de Kraamradar kun je de fysieke (over)belasting goed in beeld krijgen. De opzet van de Risico Radar Kraam is vergelijkbaar met die van de RugRadar. Iedere kraamverzorgende vult er één in, en je kunt de resultaten op individueel, team- of organisatieniveau analyseren.
   
Het instrument is ontwikkeld door LOCOmotion, samen met drie kraamzorgorganisaties in opdracht van Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg. A+O VVT is een samenwerkingsverband van werkgevers- en werknemersorganisaties in de VVT‑branche en is onder meer verantwoordelijk voor de Arbocatalogus VVT.

Werken jij en je collega’s al met de Kraamradar? Wat valt op in de resultaten? Laat het ons weten via info@gezondenzeker.nl.

Kijk hier voor de RisicoRadarKraam.

Please wait